Cookies ne ajuta la livrarea serviciului. Folosind serviciul nostru, consemnati la utilizarea cookies-urilor. Mai multe

Henry Scougal

Henry Scougal (1650-1678) a fost un teolog puritan scoţian.

S-a născut în iunie 1650 şi a fost fiul lui Patrick Scougal şi al lui Margaret Wemys. Tatăl lui a fost episcop de Aberden timp de mai mult de 20 de ani.

Din pruncie, tatăl lui l-a dedicat pe Henry în slujba lui Dumnezeu şi l-a educat cu sârguinţă pe calea cea bună. În anii tinereţii, Scougal îşi petrecea orele libere în citire, meditaţie şi rugăciune. Se desfăta în mod deosebit citind pasajele istorice din Vechiul Testament.

În 1665 a intrat la King’s College, Universitatea din Aberdeen, şi după absolvire, a fost promovat ca profesor de filosofie, la numai 19 ani. Patru ani mai târziu (1672), a fost ordinat şi numit slujitor într-o biserică de lângă Aberdeen unde a slujit pentru un an, întorcându-se apoi să i-a slujba de profesor de teologie la King’s College unde a dat învăţătură pentru 5 ani.

Atât ca pastor, cât şi ca profesor de teologie, a scris câteva lucrări. Cea mai măreaţă şi mai cunoscută lucrare a lui, The Life Of God In The Soul Of Man (Viaţa lui Dumnezeu în sufletul omului), a fost iniţial o scrisoare adresată unui prieten, pentru a-i arăta ce este Creştinismul, şi pentru a-i oferi consiliere spirituală. Acest mic tratat a avut o influenţă remarcabilă în viaţa liderilor marii treziri din secolul al XVIII-lea, în mod deosebit asupra lui George Whitefield care a spus că nu a înţeles niciodată cu adevărat ce este creştinismul autentic, până când nu a digerat tratatul lui Scougal; de aceea a lăudat şi a recomandat această carte. De asemenea, ea este o recomandare frecventă a lui Martyn Lloyd Jones şi John Piper.

Pe lângă lucrările literare, Henry Scougal a fost vestit pentru evlavia lui şi pentru puterea de pătrundere a Scripturii. Vorbea latina, ebraica, greaca şi câteva limbi asiatice. A fost luat din lumea aceasta pe 13 iunie 1678, la 28 de ani, fiind bolnav de tuberculoză. Probabil, cuvintele predicate la serviciul lui funerar îl caracterizează cel mai bine: „El a trăit mult în câţiva ani şi a murit un om bătrân la 28 de ani”.
1 cărți
1 cărți