Cookies ne ajuta la livrarea serviciului. Folosind serviciul nostru, consemnati la utilizarea cookies-urilor. Mai multe

Thomas Cook

Spre surpriza tuturor (cu excepţia Tatălui său ceresc), evanghelistul Thomas Cook a murit în 1913, la vârsta de 53 de ani, în floarea vârstei şi a slujirii. Condoleanţe, elogii şi mărturii au venit din toate colţurile Marii Britanii; şi nu e de mirare, căci pe parcursul vieţii lui a semănat mult cu Hristos, iar slujirea sa a fost foarte roditoare. Nu exagerăm cu nimic dacă spunem că mii de adulţi s-au convertit ca urmare a predicării lui Cook şi zeci de mii de oameni au mărturisit experienţa primirii unei inimi curate, eliberate de păcat prin credinţă.

Thomas Cook s-a născut în oraşul Middlesbourgh, oraşul unei uzine metalurgice din Anglia, pe 20 august 1859. Se pare că tatăl lui a fost indiferent faţă de lucrurile spirituale mare parte a vieţii sale, dar mama lui a fost o femeie credincioasă, o femeie a rugăciunii, cu principii metodiste. Thomas a luat decizia de a-L urma pe Isus la vârsta de 16 ani, în anul 1875. Convertirea lui a fost liniştită şi nu s-a remarcat prin aparenţe exterioare; dar realitatea lucrării de mântuire a lui Hristos şi-a pus atât de puternic amprenta asupra adolescentului încât el, împreună cu un prieten de-al lui, au început să predice din proprie iniţiativă la colţuri de stradă pentru toţi cei care vroiau să audă despre Mântuitorul lor care le putea da viaţa.

Schimbările din viaţa lui au fost atât de mari, influenţa predicilor tânărului atât de puternică, iar roada Duhului din viaţa lui atât de evidentă încât a fost numit predicator metodist înainte de a împlini 18 ani. Predicarea lui plină de Duhul, de seriozitate, de dragoste, de pasiune şi vorbirea lui simplă a mişcat inimile bărbaţilor şi femeilor din toate straturile sociale, pe oriunde mergea. Slujirea lui a fost foarte căutată, nu numai în cadrul denominaţiei sale, dar şi printre metodiştii primitivi, printre reformatorii wesley-eni şi în cadrul Armatei Salvării.

Slujirea lui Cook a crescut în profunzime şi în rodnicie, iar Dumnezeu a deschis pentru el uşi de slujire ( uneori chiar şi pentru o perioadă mai mare de un an odată ) în Norvegia, şi în ţările flămânde din punct de vedere spiritual, în colţuri îndepărtate ale Împeriului precum Africa de Sud, Australia, Noua Zeelandă şi Sri Lanka. Dumnezeu a lucrat totdeauna nespus mai mult prin Cook decât credeau gazdele lui că este posibil.

Cook nu a avut educaţie superioară, aşa că a fost o mare surpriză pentru denominaţia lui atunci când a fost rugat să devină directorul unei şcoli evanghelice proaspăt înfiinţate ce avea ca scop pregătirea slujitorilor. Cum avea să reuşescă „un simplu evanghelist” să lanseze şi să conducă această nouă lucrare a Colegiului Cliff, din Calver (lângă Sheffield), Anglia? Foarte bine, mulţumesc frumos! Acelaşi Domn pe care L-a slujit în lucrarea de predicare a Evangheliei a fost onorat de consacrarea şi rodnicia lui Cook şi în noul său post. Începând din anul 1903, el a slujit şcoala cu credincioşie şi pricepere până la moartea sa din anul 1913.
1 cărți
1 cărți